Kövess minket a Facebookon

Értékeléseink

Fogyasztóbarát webáruház

Fogyasztóbarát webáruház

Blog

Milyen kerékpár nyereg való nekem?

2021.06.24 09:00
Milyen kerékpár nyereg való nekem?

Úgy véljük sokatoknak fejtörést okoz ez a kérdés, ami nem is csoda, hiszen egy rossz egy nyereg már rövid idő elteltével képes megkeseríteni a kerékpározás élményét.


Kényelmetlenné válik, dörzsölhet, fájdalmat okozhat, ezért komfort szempontjából nagyon lényeges a tökéletes kerékpár nyereg kiválasztása. Ehhez adunk ma néhány remek instrukciót

Honnan tudom, hogy melyik számomra a megfelelő?

A legfontosabb, hogy tudjuk milyen típusú bringánk van, illetve ismerjük kerékpározási szokásainkat, azaz hol és hogyan érintkeznek ülőcsontjaink és lágyékunk a nyereggel. Ha ezzel megvagyunk már könnyen be tudjuk azonosítani az alábbi csoportosítás szerint:

Relaxed

Rendszerint a városi és cruiser kerékpárok nyeregfajtája. Ezeken a bringákon gerincünk 60-90 fokos szöget zár be a talajjal, vagyis teljesen felegyenesedett háttal ülünk testsúlyunk nagy részét a nyeregre helyezve, így a relaxed típus puha, párnázott, széles kialakításával gondoskodik a maximális kényelmedről.

Moderate

Jellemzően a trekking, cross, cross-trekking és MTB bicajok nyereg típusa. A kerékpár fajtájától függően gerincünk 45-60 fokos szöget zár be a talajjal, tehát majdnem teljesen felegyenesedve ülünk, így a súly itt is inkább az ülőrészre helyeződik. Ez a nyereg nyomáscsökkentő csatorna kialakítással rendelkezik,  keskenyebb íves kialakítású és kevésbé párnázott, mint a relaxed.

Athletic

Ez a típus a fitness, MTB és cross bringákra lett leginkább tervezve. Felsőtestünk 25-45 fokos szöget zár be a talajjal. A kerékpáron előre dőlve, sportos testhelyzetben ülünk, így kevés súly terhelődik a nyeregre. Ezeknél a kerékpártípusoknál a fő terhelés a kormányon és a pedálon van. A nyereg legfőbb ismérvei: keskeny, lapos, előfordulhat rajta kivágás, géltömítés és vékony párnázás.

Sport

A versenyzésre használt kerékárok kedvelt nyeregfajtája. Leginkább a cyclocross, országúti, vagy versenyre alakított vázgeometriás MTB-on látja el a szerepét. Itt a gerincünk 0-15 fokos szöget zár be a talajjal, ami azt jelenti, hogy az ülőcsontokra ható terhelés minimális és a testsúly jelentős része már a kormányra illetve a pedálra terhelődik. A nyereg keskeny, lapos kialakítású, vékony vagy épp párnázatlan is lehet.

Amit még kiemelnénk, hogy típustól független rendkívüli népszerűségnek örvendenek a zselés nyergek. Kifejezetten puhák és szinte tökéletesen felveszik a fenekünk formáját. Azt viszont a modell határozza meg, hogy milyen vastag anyagból álló réteg kerül a nyeregre, de valóban extra komfortérzetet nyújt kerékpározás közben.

Bízunk benne, hogy ezek alapján sikerül a megfelelő nyerget kiválasztanod, ha azonban mégis segítségre lenne szükséged, készséggel állnak rendelkezésedre az Urbanlegend.hu munkatársai!